Van binnen naar buiten met een YOPE mentor

Wil jij een mentor van YOPE?

Wat is een YOPE mentor

Een YOPE mentor is een vrijwilliger die wordt getraind door YOPE om een jongere bij te staan op zijn pad van binnen (de JJI) naar buiten. Een mentor komt één keer per week op bezoek bij de instelling en na vrijlating kunnen jullie ook buiten afspreken. Samen met je YOPE mentor kan je vertrouwelijk praten over dingen die voor jou belangrijk zijn. Hij of zij biedt een luisterend oor en denkt met je mee in het maken van nieuwe stappen. Jullie spreken af om minimaal zes maanden contact te hebben. Daarna kunnen jullie kijken of jullie langer door willen. Je kunt met jouw YOPE mentor ook wel eens wat leuks doen, bijvoorbeeld een workshop volgen van een YOPE docent of naar het jaarlijkse YOPE-inspire evenement binnen de JJI.

Aangemeld, en dan?

  1. Als wij het aanmeldingsformulier van jou hebben ontvangen, gaan we op zoek naar de beste match. We nemen binnen 14 dagen contact met je op.
  2. Daarna maken we een afspraak om bij je langs te komen voor een matchingsgesprek met jouw nieuwe mentor.
  3. Na de match start de warming up van 8 weken en kunnen jullie verder kennismaken en kijken of er een klik is. Als jullie allebei tevreden zijn over de match, start het traject van 6 maanden. De mentor en jij beloven jullie in te zetten voor goed contact en het behalen van jouw doelen.
  4. Is het toch niet helemaal wat je ervan verwachtte? Laat het ons dan weten, dat is helemaal oké! We kijken dan samen hoe we het kunnen oplossen. Bijvoorbeeld met andere afspraken of misschien wel een andere mentor.
  5. Na 6 maanden bespreek je met YOPE en je mentor of jullie nog langer door willen of het traject willen afronden. Bij de afronding van het traject krijg je een certificaat uitgereikt van YOPE.
  6. Het kan zijn dat je na 6 maanden nog langer door wilt gaan met je mentor. Dan maken we een afspraak om te kijken hoe we de verlenging van het traject vorm gaan geven. Als jouw mentor niet meer beschikbaar is na 6 maanden, kan YOPE in overleg met jou altijd kijken of we een nieuwe mentor voor je kunnen vinden.

Stories

De mentee

MO

Ik heb Young Perspectives leren kennen in detentie. Daar kwamen ze in de schoolvakanties workshops geven, dat vond ik leuk en zo ben ik ook aan een mentor gekomen.

Het mentorprogramma betekent veel voor mij, ik kan mijn ei kwijt. Als ik problemen heb, zoekt mijn mentor met mij naar een oplossing. We doen ook wel eens leuke dingen. Ik ben sinds september vrij. Ik had bijvoorbeeld in oktober voor eerst in mijn leven een auditie voor een film. Ik zou wel naar de toneelschool willen. Mijn mentor heeft me geholpen met voorbereiden van de auditie. Het hebben van een YOPE mentor helpt mij bij mijn functioneren. Ik krijg de nodige steun om door te zetten en niet meer het verkeerde pad op te gaan. Daarom vind ik dat het mentorprogramma wel echt wat toevoegt en belangrijk is, want veel jongens hebben vaak geen bezoek. Ze wachten hun straf alleen af. Een YOPE mentor kan hierin een verschil maken door bij zijn strafzaken erbij te zijn om steun te geven of tips te geven. Gewoon dat er iemand voor hem daar bij is. Ik zou het wel aanraden aan de directeur om te zorgen dat jongens binnen een YOPE mentor kunnen krijgen, want jongens hebben een vertrouwenspersoon nodig waar ze mee kunnen praten. Het werkt doordat het niet iemand van de overheid of van justitie is. Dan vertrouwen jongens het gewoon sneller.

De mentee

JERMANO

Ik heb via een jongere op mijn leefgroep te horen gekregen over het mentorprogramma en heb zo YOPE leren kennen. Een YOPE mentor is iemand die mij goede adviezen en tips geeft. Ze denkt met mij mee in het vinden van dagbesteding. Het contact is belangrijk voor mij, zodat ik na vrijlating een netwerk heb buiten. Het kan jongeren echt helpen, als ze het zelf willen. 

De mentee

VALON

Ik heb YOPE leren kennen via de workshops in De Hartelborgt. Het bezoek van mijn mentor betekent voor mij dat ik contact hou met de buitenwereld. Hij denkt mee in mijn plannen en ik kan m’n ei bij hem kwijt. YOPE mentoren zijn vrijwilligers die zich belangeloos voor je inzetten, ik raad het andere jongeren zeker aan om zich hiervoor op te geven.

De mentor

Fabiëla

Het mentorprogramma is een meerwaarde voor jongens in JJI’s, omdat het laagdrempelig sociaal contact, coaching en ondersteuning biedt. Het sociale contact is de kern. Ik heb in mijn werk als mentor gemerkt dat deze jongens dit contact hard nodig hebben, buitenom beladen gesprekken met mensen van de JJI en Justitie. Ik ben een vertrouwenspersoon voor de jongens. Vaak hebben zij niemand in hun netwerk waar zij alles mee kunnen delen. Mijn ervaring is dat ik snel aansluiting vind en een vertrouwensband kan opbouwen, omdat ik als YiPmentor in het grijze gebied zit tussen familie en vrienden en een professional. Dit is direct ook de kracht van een YiPmentor. Ik denk dat het voor personeel niet mogelijk is om deze vertrouwelijke rol aan te nemen, terwijl deze juist erg belangrijk kan zijn voor de jongens. Ik geloof dat de laagdrempelige ondersteuning die het mentorprogramma biedt de doorslaggevende factor kan zijn om recidive te voorkomen.

De projecten van YOPE

Je kent YOPE misschien van de creatieve en sportieve workshops. Onze YOPE docenten geven les in bijvoorbeeld kickboksen, graffiti, fotografie, urban dance, rappen, storytelling en nog veel meer.

Je kunt je ook bij ons aanmelden als je graag een vrijwillige YOPE mentor wilt. Dit is iemand die in vertrouwen naar je luistert en met je meedenkt. Met deze aanmeldingswebsite hopen wij jou nog beter en sneller te kunnen matchen aan een goede YOPE mentor.

Het mentorprogramma wordt geleid door Elizabeth van Young Perspectives. Ze zal contact met jou opnemen als je je hebt aangemeld. Je kunt ook altijd bij haar terecht als je vragen hebt. Je kunt haar mailen via elizabeth[@]youngperspectives.org. De groepsleiding heeft ook de telefoonnummers Elizabeth. En ze is (bijna) iedere week in de instelling.

Ook goed om te weten

Wij geloven dat jij het beste weet hoe het is om vast te zitten – en dus ook wat er beter kan. Daarom kan je geselecteerd en getraind worden door YOPE als expert. Dan doe je betaalde opdrachten met YOPE voor verschillende organisaties, zoals voor het Openbaar Ministerie en Reclassering. Jij geeft dan advies en vertelt hoe het is om vast te zitten.

Young Perspectives (YOPE) is een stichting die in 2002 is opgericht in Zuid-Afrika. Inmiddels heeft YOPE in 25 jeugdinstellingen gewerkt in 6 verschillende landen. Zo hebben we al meer dan 10.000 jongeren kunnen helpen.

Wil jij een mentor van YOPE?

Klik op onderstaande link om je aanmelden voor een mentor van YOPE. Wij nemen binnen 14 dagen contact met je op!

Social media

Contact

Coördinatoren:
Elizabeth Vrieling
Jasmijn Verhulst

Adres:
Young Perspectives
De Kempenaerstraat 11B
1051 CJ Amsterdam

Telefoon:
020-7371061

E-mail:
elizabeth@youngperspectives.org
jasmijn@youngperspectives.org

Meer informatie over Young Perspectives:
http://www.youngperspectives.org/