Van binnen naar buiten met een YiPmentor

Wil jij een mentor van YiP?

Wat is een YiPmentor

Een YiPmentor is een vrijwilliger die wordt getraind door YiP om een jongere te helpen om zijn weg van binnen (de JJI) naar buiten te vinden. Een mentor komt een keer per week bij de instelling of (na vrijlating) in de stad langs waar jij woont om te praten over dingen die de je wilt regelen of bespreken. De mentor en mentee spreken af om minimaal zes maanden samen te werken. Je kunt met een YiPmentor ook wel eens wat leuks doen, naar het jaarlijkse YiP-inspire evenement binnen de JJI en een workshop volgen van jouw favoriete YiPdocent.

Aangemeld, en dan?

  1. Als wij het aanmeldingsformulier van jou hebben ontvangen, gaan we op zoek naar de beste match. We nemen binnen 14 dagen contact met je op.
  2. Daarna maken we een afspraak om bij je langs te komen voor een matchingsgesprek met jouw nieuwe mentor.
  3. In het matchingsgesprek stelt de mentor zich aan jou voor en kan jij wat over jezelf vertellen. Als jullie allebei tevreden zijn na het gesprek, zijn jullie succesvol gekoppeld. Dit bekent dat het traject van 6 maanden ingaat, waar de mentor en jij beloven jullie in te zetten om jouw doelen te behalen.
  4. Is het toch niet helemaal wat je ervan verwachtte? Laat het ons dan weten, dat is helemaal oké! We kijken dan samen hoe we het kunnen oplossen. Bijvoorbeeld met andere afspraken of misschien wel een andere mentor.
  5. Na 6 maanden rond je samen met je mentor het traject op een leuke manier af. Je gaat bijvoorbeeld karten met je mentor én je krijgt een certificaat uitgereikt van YiP.
  6. Het kan zijn dat je na 6 maanden nog langer door wilt gaan met je mentor. Dan maken we een afspraak om te kijken hoe we de verlenging van het traject vorm gaan geven. Als jouw mentor niet meer beschikbaar is na 6 maanden, kan YiP in overleg met jou altijd kijken of we een nieuwe mentor voor je kunnen vinden.

Stories

De mentee

MO

Ik heb Young in Prison leren kennen in detentie. Daar kwamen ze in de schoolvakanties workshops geven, dat vond ik leuk en zo ben ik ook aan een mentor gekomen.

Het mentorprogramma betekent veel voor mij, ik kan mijn ei kwijt. Als ik problemen heb, zoekt mijn mentor met mij naar een oplossing. We doen ook wel eens leuke dingen. Ik ben sinds september vrij. Ik had bijvoorbeeld in oktober voor eerst in mijn leven een auditie voor een film. Ik zou wel naar de toneelschool willen. Mijn mentor heeft me geholpen met voorbereiden van de auditie. Het hebben van een YiPmentor helpt mij bij mijn functioneren. Ik krijg de nodige steun om door te zetten en niet meer het verkeerde pad op te gaan. Daarom vind ik dat het mentorprogramma wel echt wat toevoegt en belangrijk is, want veel jongens hebben vaak geen bezoek. Ze wachten hun straf alleen af. Een YiPmentor kan hierin een verschil maken door bij zijn strafzaken erbij te zijn om steun te geven of tips te geven. Gewoon dat er iemand voor hem daar bij is. Ik zou het wel aanraden aan de directeur om te zorgen dat jongens binnen een YiPmentor kunnen krijgen, want jongens hebben een vertrouwenspersoon nodig waar ze mee kunnen praten. Het werkt doordat het niet iemand van de overheid of van justitie is. Dan vertrouwen jongens het gewoon sneller.

De mentee

JERMANO

Ik heb via een jongere op mijn leefgroep te horen gekregen over het mentorprogramma en heb zo YiP leren kennen. Een YiPmentor is iemand die mij goede adviezen en tips geeft. Ze helpt mij met solliciteren, dingen regelen en om dagbesteding te vinden. Dat is belangrijk voor mij, omdat ik dan bij vrijlating een netwerk heb buiten. Het kan jongeren echt helpen, als ze het zelf willen.

De mentee

VALON

Ik heb YiP leren kennen via de workshops in de Hartelborgt. Een mentor van YiP betekent voor mij dat ik contact heb met de buitenwereld. Zij helpt mij met een plan van aanpak maken, ik heb iemand om mee te praten en kan m’n ei kwijt. Ik vind het mentorprogramma belangrijk, omdat het mij een kans biedt die ik graag aanpak. YiPmentoren zijn vrijwilligers die zich belangeloos voor je inzetten.

De mentor

Fabiëla

Het mentorprogramma is een meerwaarde voor jongens in JJI’s, omdat het laagdrempelig sociaal contact, coaching en ondersteuning biedt. Het sociale contact is de kern. Ik heb in mijn werk als mentor gemerkt dat deze jongens dit contact hard nodig hebben, buitenom beladen gesprekken met mensen van de JJI en Justitie. Ik ben een vertrouwenspersoon voor de jongens. Vaak hebben zij niemand in hun netwerk waar zij alles mee kunnen delen. Mijn ervaring is dat ik snel aansluiting vind en een vertrouwensband kan opbouwen, omdat ik als YiPmentor in het grijze gebied zit tussen familie en vrienden en een professional. Dit is direct ook de kracht van een YiPmentor. Ik denk dat het voor personeel niet mogelijk is om deze vertrouwelijke rol aan te nemen, terwijl deze juist erg belangrijk kan zijn voor de jongens. Ik geloof dat de laagdrempelige ondersteuning die het mentorprogramma biedt de doorslaggevende factor kan zijn om recidive te voorkomen.

De projecten van YiP NL

Je kent YiP misschien van de creatieve en sportieve workshops. Onze YiP-docenten geven les in bijvoorbeeld kickboksen, graffiti, fotografie, urban dance, free runnen, storytelling en nog veel meer.

Je kunt je ook bij ons aanmelden als je graag een vrijwillige YiPmentor wilt. Dit is iemand die in vertrouwen naar je luistert en/of helpt met het regelen van praktische zaken. Met deze aanmeldingswebsite hopen wij jou nog beter en sneller te kunnen matchen aan een goede YiPmentor.

Het mentorprogramma wordt geleid door Tobias en Elizabeth. Zij werken voor YiP en zullen contact met jou opnemen als je je hebt aangemeld. Je kunt ook altijd bij hen terecht als je vragen hebt. Je kunt ze mailen via: tobias@younginprison.org en elizabeth@younginprison.org. De groepsleiding heeft ook de telefoonnummers van Tobias en Elizabeth. En ze zijn (bijna) iedere week in de instelling.

Ook goed om te weten

Wij geloven dat jij het beste weet hoe het is om vast te zitten – en dus ook wat er beter kan. Daarom kan je geselecteerd en getraind worden door YiP voor het YouthLab. Dan doe je betaalde opdrachten met YiP voor verschillende organisaties, zoals advocaten of justitie. Jij geeft dan advies en vertelt hoe het is om vast te zitten.

Young in Prison (YiP) is een stichting die in 2002 is opgericht in Zuid-Afrika. Inmiddels heeft YiP in 25 jeugdinstellingen gewerkt in 6 verschillende landen. Zo hebben we al meer dan 10.000 jongeren kunnen helpen.

Wil jij een mentor van YiP?

Klik op onderstaande link om je aanmelden voor een mentor van YiP. Wij nemen binnen 14 dagen contact met je op!

Social media

Contact

Coördinatoren:
Tobias Ponsioen
Elizabeth Vrieling

Adres:
Stichting Young in Prison
De Kempenaerstraat 11B
1051 CJ Amsterdam

Telefoon:
020-7371061

E-mail:
Tobias@younginprison.org
Elizabeth@younginprison.org

Meer informatie over Stichting Young in Prison:
http://www.younginprison.org/